Vaikka maailman melskeet huutavat korvissamme, koronapandemian tuoma hiljaisuus on Nevelyn Mediassa vielä tänä vuonna tuntunut. Pienempää aherrusta on kertynyt piirimme kirjoittajille, ja jotkut ovat edenneet omissakin projekteissaan. Matti Turunen kirjoitti lyhyen artikkelin Kontiolahden varuskunnan historiasta. Työ liittyy Kontiolahden kunnan 150- juhlavuoteen (2023).
Omalta osaltani olen hiukan jatkanut harrastuksiani sekä työelämän muutoksen parissa että magian historian tutkimuksessa. Magian historiasta tein yhteistyökumppanini Daria Kuznetsovan kanssa artikkelin Helsingin Sanomiin otsikolla Šamaanit rummuttavat Venäjällä sodan puolesta (23.10.2022). Myös Kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särö kertoi jo numerossaan vuonna 2019 (38–39) matkastamme Venäjän shamaanien parissa.
Aivan työhön liittyen kirjoitin myös pitkästä aikaa noitavainoista yleistajuisen artikkelin "Kuvitelma noitavainoista joita ei ollutkaan" Ilmiöön 1.11.2022 (Ilmiö – sosiologinen media kaikille). Yritän taas joskus kirjoittaa yleistajuisesti muistakin akateemisista aiheistani. Suurelle yleisölle ne voivat kyllä olla toivottoman tylsiä...
Työelämän muutoksen teemoihin palasin kirjoituksessani ”Palkkatyön kriisi uudistaa ammattiliitot” (Kanava 6/2022). Artikkelin ajatus on, että epätyypillisiä työsuhteita ei ihannoida, mutta yksinyrittäminen, alustatalouden työt ja muut epätyypilliset työsuhteet voivat silti tarjota suuremmat mahdollisuudet menestymiselle kuin jumittuminen huonopalkkaiseen työhön. Ne antavat myös liikkuvuutta ja kokemusta. Ne ovat myös joustavia sillä tavalla, että elämänsä laatua voi parantaa omaehtoisin toimin. Ammattiliitot, kuten monet työnantajatkin, ovat huonosti vastanneet nuorten käsitykseen työstä ja työelämästä. Epätyypillisten työsuhteiden vuoksi ammattiliitot joutuvat järjestäytymään uudella tavalla. Tällaisissa työsuhteissa on suuri osa nuoria ja maahanmuuttajia. Se juuri kuvaa palkkatyön kiertämistä, pakostakin, ja luo painetta ammattiliittojen uudistumiselle.
Kanava on hiukan liian perinteikäs ja arvovaltainen media, sillä se on vain painettuna lehtenä. Se mainostaa itseään yhteiskuntakriittisenä aikakausilehtenä, "joka käsittelee aiheita, joilla on merkitystä". Jos saisin päättää, se olisi (myös) Internet-julkaisu, mutta sellainen ei kiinnosta kaikkia lukijoitakaan.
Maailmaa tarkastikin seuraavana ihmisenä laitan tähän yhden keskeisen seikan Ukrainan sodasta – joka siis on oikeastaan Venäjän sota. Euroopan unionia on paljon haukuttu, perusteestakin, ja sen kyky hoitaa kriisejä on ajoittain arvioitu heikoksi.
Mutta nyt olen eri mieltä: EU on onnistunut tukemaan Ukrainaa vahvasti ja yhtenäisesti. Säröjä on siellä täällä, mutta kokonaisuus on historiallisen hyvä. Toki Yhdysvaltojen rooli on ratkaiseva. Ja toki tukea tarvitaan lisää ja kenties pitkäänkin, jotta Venäjän aggressiolle voidaan panna sulku. En oikein uskonut, että Venäjä voisi aloittaa täysimittaisen sodan Euroopassa
Olisi uskomattoman hienoa, jos uusi vuosi toisi rauhan. Rauhantoiveiden hentoudesta huolimatta toivotan Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
Olemme sitten valmiimpia kohtaamaan ensi vuoden vaatimukset ja melskeet.