Yhtiön bloggaajilta

Ota yhteyttä!

Marko Nenonen ja muut havainnoivat, keräävät, kokoavat, kertovat ja herättävät.

 • 20/12/2022 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Kohti joulua - lyhyt katsaus syyskauden 2022 ajatuksiin

  Vaikka maailman melskeet huutavat korvissamme, koronapandemian tuoma hiljaisuus on Nevelyn Mediassa vielä tänä vuonna tuntunut. Pienempää aherrusta on kertynyt piirimme kirjoittajille, ja jotkut ovat edenneet omissakin projekteissaan. Matti Turunen kirjoitti lyhyen artikkelin Kontiolahden varuskunnan historiasta. Työ liittyy Kontiolahden kunnan 150- juhlavuoteen (2023).

   

  Omalta osaltani olen hiukan jatkanut harrastuksiani sekä työelämän muutoksen parissa että magian historian tutkimuksessa. Magian historiasta tein yhteistyökumppanini Daria Kuznetsovan kanssa artikkelin Helsingin Sanomiin otsikolla Šamaanit rummuttavat Venäjällä sodan puolesta (23.10.2022). Myös Kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särö kertoi jo numerossaan vuonna 2019 (38–39) matkastamme Venäjän shamaanien parissa.

   

  Aivan työhön liittyen kirjoitin myös pitkästä aikaa noitavainoista yleistajuisen artikkelin "Kuvitelma noitavainoista joita ei ollutkaan" Ilmiöön 1.11.2022 (Ilmiö – sosiologinen media kaikille). Yritän taas joskus kirjoittaa yleistajuisesti muistakin akateemisista aiheistani. Suurelle yleisölle ne voivat kyllä olla toivottoman tylsiä...

   

  Työelämän muutoksen teemoihin palasin kirjoituksessani ”Palkkatyön kriisi uudistaa ammattiliitot” (Kanava 6/2022). Artikkelin ajatus on, että epätyypillisiä työsuhteita ei ihannoida, mutta yksinyrittäminen, alustatalouden työt ja muut epätyypilliset työsuhteet voivat silti tarjota suuremmat mahdollisuudet menestymiselle kuin jumittuminen huonopalkkaiseen työhön. Ne antavat myös liikkuvuutta ja kokemusta. Ne ovat myös joustavia sillä tavalla, että elämänsä laatua voi parantaa omaehtoisin toimin. Ammattiliitot, kuten monet työnantajatkin, ovat huonosti vastanneet nuorten käsitykseen työstä ja työelämästä. Epätyypillisten työsuhteiden vuoksi ammattiliitot joutuvat järjestäytymään uudella tavalla. Tällaisissa työsuhteissa on suuri osa nuoria ja maahanmuuttajia. Se juuri kuvaa palkkatyön kiertämistä, pakostakin, ja luo painetta ammattiliittojen uudistumiselle.

   

  Kanava on hiukan liian perinteikäs ja arvovaltainen media, sillä se on vain painettuna lehtenä. Se mainostaa itseään yhteiskuntakriittisenä aikakausilehtenä, "joka käsittelee aiheita, joilla on merkitystä". Jos saisin päättää, se olisi (myös) Internet-julkaisu, mutta sellainen ei kiinnosta kaikkia lukijoitakaan.

   

  Maailmaa tarkastikin seuraavana ihmisenä laitan tähän yhden keskeisen seikan Ukrainan sodasta – joka siis on oikeastaan Venäjän sota. Euroopan unionia on paljon haukuttu, perusteestakin, ja sen kyky hoitaa kriisejä on ajoittain arvioitu heikoksi.

  Mutta nyt olen eri mieltä: EU on onnistunut tukemaan Ukrainaa vahvasti ja yhtenäisesti. Säröjä on siellä täällä, mutta kokonaisuus on historiallisen hyvä. Toki Yhdysvaltojen rooli on ratkaiseva. Ja toki tukea tarvitaan lisää ja kenties pitkäänkin, jotta Venäjän aggressiolle voidaan panna sulku. En oikein uskonut, että Venäjä voisi aloittaa täysimittaisen sodan Euroopassa

   

  Olisi uskomattoman hienoa, jos uusi vuosi toisi rauhan. Rauhantoiveiden hentoudesta huolimatta toivotan Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

   

  Olemme sitten valmiimpia kohtaamaan ensi vuoden vaatimukset ja melskeet.

   

  Lue lisää
 • 14/06/2022 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Pandemian jälkeen uusia suunnitelmia tietokirjoista

  Tuttua on, että koronapandemian vuodet tekivät monet asiat hankalaksi, myös monille ammattikirjoittajille.

   

  Lue lisää
 • 22/12/2021 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2022!

  Pahimman pandemiavaiheen jälkeen kohti elpymistä - vai kohti pahempaa? Nevelyn Mediassa alkoi elpyminen mutta loppuuko se alkuun omikronin myötä? Hiukan optimistisempi näkemys meillä on ja sillä väritämmekin jouluterveisemme!

   

  Lue lisää
 • 24/01/2021 - Tiedotus 0 Kommentit
  Mukana myös katastrofeista kertovassa kirjassa

  Noituuden, liikenteen ja konsulttitoimen historiasta on nyt yhtiössä menty myös katastrofien kuvaukseen "K niin kuin katastrofi".


  Lue lisää
 • 24/01/2021 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Liikenteen muutos luovan talouden Suomessa - uusi teos!

  Teoksessa luodaan katsaus myös tulevaisuuden näkymiin, mikä ei ole tavallista historiankirjoissa. Teos sopii oppi- ja kurssikirjaksi.


  Lue lisää
 • 20/05/2020 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Jälleen vauhdissa - konsulttitoimen historiaa Suomesta

  70-vuotias FCG on suurin suomalaisomistuksessa oleva konsulttiyhtiö.


  Lue lisää
 • 20/12/2018 0 Kommentit
  Uusien töiden vauhdista joulutauolle

  Liikennehistoria ja liikennepolitiikka on työllistänyt meitä koko syksyn - vieläpä melko jännittällä tavalla. Teoksemme tulee kattamaan kehityskaaren sodan jälkeisistä vuosista aivan nykypäivään saakka, mutta syksyn käänteet ovat monesti menneet meitä edelle. Historioitsijat eivät ole tottuneet siihen, että tapahtumat menevät nopeammin ohitse kuin tutkija niistä kirjoittaa.


  Näin on liikenteen alan monien suunnitelmien ja päätösten kanssa käynyt. Päätämme kuitenkin esityksemme vuoden 2019 alkuun. Kirja ilmestyy viimeistään syksyllä, mutta sen julkaisuaikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon.

  Aloitimme toisenkin projektin juuri pikkujouluajan lähestyessä. Finnish Consulting Group Oy teettää esityksen yhtiön 70-vuotistaipaleesta. Alallaan yksi suurimmista suomalaisista konsulttiyhtiöistä sai alkunsa Fabianinkadun kaksiossa Helsingissä 1949, kun Maaseudun Keskusrakennustoimisto (MKR) perustettiin. Tästä MKR:sta on tullut kansainvälinen, useassa maassa toimiva yhdyskuntasuunnittelun ja yhteiskuntapolitiikan monialainen asiantuntijapalvelujen tuottaja.

  Kaikki alkoi etupäässä maalaiskuntien tarpeista - kuten koulujen suunnittelusta ja rakentamisesta. FCG:n kehitys kuvaa suomalaisen yhteiskunnan muutoksia ja modernisoitumista tavalla, jota ei monenkaan muun asian parissa huomaa. FCG:n omistaa Kuntaliitto Holding Oy. Kuntarekry.fi on yksi FCG:n lippulaiva. Myös kuntasektorin täydennyskoulutus on yhtiön painopisteitä. FCG:n historian kirjoittaa tutkijamme Henri Wik.

  Nevelyn Median piirissä vietimme pienellä porukalla pikkujouluillan keskiviikkona (19.12.). Se ei ollut pikkujoulumaisen riehakas. Söimme hyvin mukavassa ja miellyttävässä paikassa ja juttelimme elämästä ja maailmanmenosta. Kiva ilta! Tulkoon mainituksi, että paikka oli ravintola "C" Tampereella. "C" on tyylissään ja laadussaan aivan loistelias ja ruokafilosofiassaan ja viineissään ihailtavan omaperäinen.

  Katsoimme Nevelyn Mediassa, että tällaisen työvuoden jälkeen pieni iloittelu keskittymällä vain likimain turhamaisiin nautintoihin oli aivan paikallaan.

  Minun iloni on myös kiittää kaikkia heitä yhtiössä ja yhtiön liepeillä, jotka sitoutumisellaan, ideoillaan ja panoksellaan ovat olleet viemässä asioita maalia kohti. Jätän nyt nimet luettelematta, mutta onhan näitä nimiä tietysti eri yhteyksissä näilläkin sivuilla näkynyt ja näkyy. Kiitos!

  Parhaimmat kiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneille! Haluamme olla luottamuksen arvoisia, sillä muuten ei tietenkään mistään tulisi yhtään mitään.

  Ja vielä kaikille: Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

  Lue lisää
 • 01/09/2018 0 Kommentit
  Nevelynin kesä - jälleen kääntyi uusi sivu

  Kesä oli lämmin, eikä hikeä yhtään vähentänyt se, että Nevelyn Medialla oli yhtä ja toista meneillään. Henri on jatkanut Liikenneviraston projektin parissa, jossa mukana on myös viisi muuta kirjoittajaa eri aiheita koskevillä osuuksillaan. Itsekin olen yksi kirjoittajista. Tässä projektissa käännettiin kesän lopulla sivua, kun ensimmäinen kokonainen käsikirjoitus liikennehistorian yleisteoksesta valmistui. Niin, oikeastaan käännettiin noin kolmisensataa lehteä ... Teoksessa käsitellään liikennepolitiikan suuntia ja haasteita Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Lisäksi luodaan katsaus tulevaan, jota teknologian ja uusien palvelumuotojen kehitys melkoisesti muokkaa.


  Muutakin on ollut menossa. Marja - joka on taiteili kotisivujemme kuvan ja idean - loihti YLE:n Kandit-sarjaan graafista ilmettä ja animaatioita. Lisäksi hän teki joitakin muita viestinnällisen ilmeen ja graafisen suunnittelun tehtäviä.

  Kesällä apuna ja Yleismies-Jantusena oli myös Rudolf, 17-vuotias lukiolainen, joka lisäksi hyvin osaavasti vastasi yhdestä Euroopan kehityksen pääsuuntiin liittyvästä kirjallisuusselvityksestä.

  Yhtiössä on harjoiteltu monenlaisia uusia asioita varsinaisen toimen lisäksi. Uudet tietosuojaa koskevat määräykset aiheuttivat melkoisen mylläkän konttoritöissä. Verohallinnossa siirrytään katso-tunnuksista Suomi-tunnuksiin, ja uusi tulorekisteri vaatii asioita, joista en ymmärrä vielä mitään. Yritän suhtautua näihin käänteisiin myönteisesti sen rakentavan oletuksen tukemana, että kaikki vaadittava uusi oppi ja harjoittelu pienentävät ja myöhentävät dementian vaaraa kenties melkoisestikin - jos siis näistä asioista jotakin opin. Yhtiön apuna on ollut hyvä tilitoimisto, joten aivan sumussa ei mennä. Joskus tulee silti mieleen, että nappikauppaakin pienemmälle yritykselle nämä ovat melkoisia vääntöjä sekä työnekonomiassa että rahallisesti.

  Kaikkiaan kesä meni hiukan nopeasti. Itse kukin löysi toki lomahetkensä.

  Henrillä on ennen pitkää edessä uusi taival, sillä hänet hyväksyttiin Tampereen yliopiston jatko-opiskelijaksi. Se on hieno asia, josta tässäkin voi onnitella. Henri jatkaa vielä jonkin aikaa Nevelynin hommissa. Väitöskirjan aihe on lähellä yhtiön liikennehistorian projektia, sillä se käsittelee keskeisiä liikenne- ja kaupunkisuunnittelun teemoja.

  Nyt alkoivat syksyn sateet. Sehän on vaihteeksi aivan virkistävää. Ja kyllä se selvästi tasoittaa työpöydän ja sitä ympäröivän maailman välistä kontrastia ...

  Hyvää syksyä!

  Lue lisää
 • 29/12/2017 0 Kommentit
  Vuoden 2017 saldo - ennätysvuosi Nevelynille!

  Nevelyn Medialla oli työntäyteinen, välillä jopa melko haipakkaan menty vuosi. Tuloksia tuli, ja olemme tyytyväisiä. Liikenneviraston kanssa käynnistyi liikennehistorian ja -politiikan projekti "Liikenne-talous-ihminen". Siinä on mukana asiantuntijoita Tampereen ja Jyväskylän yliopistoista. Teos julkaistaan 2019.


  Tampereen Rantatunnelin historia oli poikkeuksellisen kiinnostava työ - kunnallispolitiikankin kannalta - mutta myös haastava. Teos ilmestyi syksyllä. Kirjaa on lähtenyt varastoistamme mukavasti, joten oletan sen kiinnostaneen lukijoita. Komeimman päätöksen sai valtioneuvoston kanslian johtama naisministereiden nettigalleriahanke, jossa olimme alihankkijoina. Tuotimme elämänkertatekstit. Kun nettigalleria julkaistiin, paikalla oli 38 Suomen elossa olevista 67 naisministeristä. (Kaikkiaan naisministereitä on ollut 87.)

  Lisäksi olimme mukana muutamassa pienessä hankkeessa päivittämässä eräiden kotisivujen sisältöä ja luomassa graafista ilmettä. Nämäkin projektit päättyivät hyvin ja mukavissa merkeissä.

  Olemme kaikki iloisia tuloksista. Niistä suurin kiitos kuuluu Annika Puukalle ja Henri Wikille sekä muille Nevelynin tiimeissä ja tiimien ympärillä vaikuttaneille ihmisille. Parhaimmat kiitokset myös yhteistyökumppaneille. Yhteistyö ei ole ollut vain miellyttävää vaan usein myös hauskaa!

  Maanantaina on mukava kääntää kalenterin seuraavalle sivulle!

  Hyvää Uutta Vuotta!

  Lue lisää
 • 05/12/2017 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Mukana Suomen naisministereiden galleriassa

  Joulukuun 1. päivä julkaistiin naisministereiden nettigalleria "Naiset ministereinä itsenäisessä Suomessa". Sivuston tuotti valtioneuvoston kanslia ja viestinnällisen ilmeen loi SEK Oy. Pienenä alihankkijana Nevelyn Median tehtävä oli tuottaa sisältö ministereiden henkilötarinaan. Tutkimus- ja kirjoitustyön teki kirjoittajamme fil. maist. Annika Puukka. Kirjoitustyön ongelmia oli muiden muassa tavanomainen eri taholla liikkuneiden ja liikkuvien tietojen tarkistaminen. Valitettavan usein väärät tiedot kiertävät nettisivuilla, eikä Wikipedia aina paranna asiaa ...


  Projekti oli yhtiöllemmekin työntäyteinen ja rivakka. Olemme ylpeitä roolistamme, ja suurin kiitos kuuluu Annikalle. Kiitän tässä myös lähimpiä yhteistyökumppaneitamme projektipäällikköä Marko Ruonalaa valtioneuvoston kansliasta ja Jaana Lahtista SEKistä. Heillä on tyyliä ja otetta tällaisten asioiden luomisessa.

  Ajatus naisministereiden nettigalleriasta oli kerta kaikkiaan hieno. Nettigalleria on tietysti nykyaikaa. Muoto tavoittaa parhaiten laajimman lukijakunnan ja on helposti päivitettävissä. Tokihan tällainen galleria tarvittaisiin myös miesministereistä, mutta oli parempi aloittaa naisista. He ovat jääneet usein varjoon silloinkin, kun heidän roolinsa on ollut vähintään mieskollegoidensa veroinen.

  Julkaisutilaisuus oli Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Paikalle kutsuttiin kaikki 67 elossa olevaa naisministeriä. Heistä 38 pääsi paikalle. Heidän ja muiden kutsuvieraiden joukossa tunsi kyllä itsensä kiintiömieheksi - mistä valtiosihteeri Paula Lehtomäen kanssa tilaisuuden isännöinut pääministeri Juha Sipilä huomauttikin.

  Sivuille pääsee täältä. Myös Juutuupissa sivustosta havainnollinen esittely.

  Monella tavalla tämä naisministereiden galleria kuvaa 100-vuotiasta Suomea. Naisten poliittisissa oikeuksissa Suomi on toistaiseksi ollut edelläkävijä. Monet niistäkin maista, joita pidämme parempina sivistysmaina, seurasivat myöhemmin - jotkut vasta toisen maailmansodan jälkeen.

  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  Lue lisää
 • 06/11/2017 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Rakennetun Suomen tarina - kolmella kielellä

  Lokakuun lopulla ilmestyi teos "Rakennetun Suomen tarina". Kirjassa on 18 asiantuntija-artikkelia siitä, miten Suomea on rakennettu. Artikkeleiden teemat kulkevat asunto- ja teollisuusrakentamisesta kesämökkeihin sekä liikenne- ja tietoliikenteen väyliin. Mukana on asiaa kulttuurista, arkkitehtuurista ja tekniikasta politiikkaan ja sosiaaliseen elämään.


  Kirja on loistavasti kuvitettu. Lisäksi siitä on aivan samanlainen painos sekä englannin- että ruotsinkielisenä ("Så byggdes Finland" ja "The Building of Finland").

  Kirjan tuotti Rakennustieto Oy, ja se on osa SUOMI100-teemoja. Teoksen toimittaja on arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärvi. Kustannustoimittajana toimi Kristiina Bergholm ja Harrin kanssa kuvatoimittajana Kristiina Paatero.

  Niin, Nevelyn Media oli mukana teoksessa yhdellä artikkelilla. Kirjoitin tiedon ja liikenteen väylistä. Oli hienoa olla tällaisessa mukana.

  Tämä on oiva ja hyvä lahjakirja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisvuonna. Kirjassa on lukemista jokaisen makuun, ja kotimaan tuntemus kasvaa arvaamattomilla tiedoilla ja näkökulmilla. Kirjassa on työn ja luomisen maku. Tällä tavalla elinympäristömme syntyy.

  Suosittelen vankasti!

  Lue lisää
 • 21/09/2017 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  PÄIVITETTY: Tampereen Rantatunnelista historia - jo nyt!

  Teoksen JULKAISUTILAISUUS pidettiin 26.9.2017 klo 9.00 Tampereella Finlaysonin Palatsissa. Kirja on nyt saatavissa kirjakaupoista tai Nevelynin NETTIKIRJAKAUPASTA.

  Lue lisää
 • 25/07/2017 0 Kommentit
  Jääkiekkoilijan kesä

  Joskus saattoi miettiä, että mitä jääkiekkoilija tekee kesällä. Se oli aikaa, jolloin urheilun ammattilaistuminen Suomessa oli vasta edessä päin. Jääkiekkoilija kesä kuulostaa mukavalta, vaikka oletan, että ihan lonkkaa vetäen se ei nykyään suju.


  Jääkiekkoilijan kesä tuli mieleeni Veijo Meren romaanista "Jääkiekkoilijan kesä". Se ilmestyi 1980. Kolme vuotta myöhemmin Veikko Kerttula teki sen pohjalta elokuvan "Iso vaalee". Muistakseeni pidin siitä. (Siis elokuvasta.)

  Opettajan kesä ehkä ennen muistutti entistä jääkiekkoilijan kesää, mene ja tiedä. Aika on tässäkin muuttanut kaiken. Opettajat lukevat ja kirjoittavat kesällä, mutta sitä he ovat tehneet ennenkin.

  Nevelyn Mediassa kevätkausi oli vilkas, työtä täysi ja pitkä. Se päättyi itseasiassa eilen, 24.7. Projekteja oli useampia. Olimme mukana Valtioneuvoston kanslian johtamassa ja SEK:n tuottamassa projektissa "Vahvat naiset". Annika Puukka kirjoitti kaikista Suomen naisministereistä lyhyen, mutta kiinnostavan ja tyylillisesti taitavan esittelyn. Naisministereiden nettimatrikkeli julkaistaan vielä tänä vuonna. Projekti on osa SUOMI100-hankkeita.

  Olimme mukana myös toisessa SUOMI100-vuodesta alkunsa saaneessa hankkeessa, Rakennustietosäätiön johtamassa projektissa "Rakennusurakka Suomi". Kirjan päätoimittaja on tekn.tri, arkkitehti Harri Hautajärvi. Kirjoitin teokseen liikenteen ja tietoliikenteen historiasta. Kirja ilmestyy syksyllä. Lisätietoja on täällä.

  Kovin työ kevään yliopistokurssien lisäksi oli silti Tampereen Rantatunnelin historia. Tein työtä välillä iltamyöhään, toisinaan aivan kukonlaulun aikaan ja toisinaan sekä että. Toki minulla oli vapaat hetkenikin. En kuitenkaan olisi selvinnyt ilman tutkimusavustajaani Henri Wikiä. Kuten Annika, hänkin on entisiä Tampereen yliopiston historian opiskelijoita. Henri on jo aloittanut tutkijana muissa kaupunki- ja liikennehistorian teemoissa, ja hän suunnittelee aihepiiristä myös väitöskirjaa.

  Mietin vielä Rantatunnelin historia -teoksen lopullista nimeä. Ehdotuksia saa tulla siihen asti, kunnes graafinen suunnittelija Nalle Ritvola alkaa luomaan kirjan kantta. Mainitsen tässä erikseen, että joidenkin jo ehdottama "Hukkaputki" ei käy.

  Lomailen pienissä pätkissä ennen pitkää lomaa talvikaudella. Tavallisesti kesäisin työskentelen paljon mökillä Inkoossa, mutta tänä kesänä niin ei vielä ole ollut. Syynä eivät ole huonot ilmat, vaan Rantatunneli, joka vaati pysymään Tampereella.

  Nyt lähden mökille joksikin aikaa, kun saan pakattua.

  Hyvää kesää vielä!

  Lue lisää
 • 10/11/2016 0 Kommentit
  Maailmanhistorian ensimmäinen liikenneministereiden kokous polkupyöräilyn edistämisestä

  1960-luvulla polkupyörää pidettiin kaupunkisuunnittelussa lasten leluna. Syksyllä 2015 EU:n liikenneministerit, Suomen Anne Berner mukaan lukien, pitivät maailmanhistorian ensimmäisen liikenneministereiden kokouksen polkupyöräilyn edistämisestä.

  Se – jos mikään – kuvaa liikennepolitiikan ja yhteiskuntasuunnittelun muutosta.

  Politiikan puheissa ja ohjelmissa kehitetään raitatieliikennettä ja joukkoliikennettä. Siitä huolimatta maantieliikenne on kasvanut nopeimmin ja eniten.

  Liikennepolitiikassa mikään ei ole siltä, miltä näyttää. Tonnikala kulkee pyyntinsä jälkeen vielä 10 000–20 000 kilometriä. Suuri määrä siitä, mikä kulkee kaupasta kotiin, lähtee kodista jätteeksi.

  Nevelyn Media Oy:n tuottama ja Marko Nenosen kirjoittama kirja ”Liikennepolitiikan paradoksit. Miten liikennejärjestelmää johdetaan” ilmestyi 12. lokakuuta.

  Kirjan loistelias ulkoasu on taiteilija Sakke Yrjölän. Ulkoasu on yhtä provokatorinen kuin kirjan tekstikin. Tällä tavalla liikennepolitiikasta ei ole kirjoitettu. Kirjoittajana pyysin Sakke Yrjölää luomaan niin mielikuvituksellisen tietokirjan ulkoasun kuin suinkin. Ja hän loi.

  Kirjaa saa nyt tilata kirjakaupoista Kirjavälityksen kautta, ja se tulee aivan pian myyntiin myös Nevelyn Median nettikirjakauppaan. Nettikirjakaupassa on vielä jäljellä Marja Siiran sarjakuvafantasiaa (”Kirjoitukset I”).

  Lue lisää
 • 21/07/2016 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Tervetuloa Nevelyn Median kotisivuille!

  Nevelyn Media tuottaa sisältöä muotoon kuin muotoon. Teemme myös tilaustutkimuksia. Mainostaminenkaan tai pitkän linjan PR ei ole meille vierasta. Osaamme kertoa, mitä sinä osaat tehdä. Mainos on hyvä kaupan väline, jos se on eettisesti kestävällä pohjalla.


  Vuotemme 2016 alkoi näyttävästi. Julkaisemme Marja Siiran käsikirjoittaman ja piirtämän dramaattisen fantasia-sarjakuvan Kirjoituksia I. Julkistamistilaisuus oli 19.3. Tampere Kuplii -sarjakuvamessuilla Tampere-talolla.

  Kirjan voi tilata myös tästä.

  Kirjoitamme Liikennevirastolle teoksen liikennejärjestelmästä ja liikennepolitiikan historiasta. Se on taatusti erikoisin kirja liikenteen historiasta ja liikennepolitiikasta Suomessa. Siinä on myös polkupyöräilystä. Teos on aiheensa näköinen, jopa ilkikurinen tietokirja. Kirja ilmestyy 12.10.

  Ja sekin on hyvännäköinen teos. Ulkoasun sille antaa Sakke Yrjölä, joka kuvitti kauneudestaan ylistetyn teoksen Suomen kalat. (Muita tekijöitä olivat Hannu Lehtonen ja Kari Nyberg.)

  Niin ikään teemme Rakennustietosäätiölle lyhyen artikkelin siitä, miten tietoliikenteen ja kulkemisen järjestelmiä on rakennettu itsenäisessä Suomessa.

  Muuta pientä ja kivaa on myös syntymässä.

  Jos haluat keskustella jostakin ajatuksesta tai haluat luoda liikennettä sosiaaliseen mediaan, teettää kirjan, lehden, näyttelyn – museon saleissa tai verkossa – tai muuta, missä on sisältöä, ota heti yhteyttä.

  Marko Nenonen
  040 577 9737

  Lue lisää
 • 04/05/2016 - Marko Nenonen 0 Kommentit
  Jossakin hämärissä - Marja Siiran ihmeellinen tarina

  Oli aika jolloin maailma lepäsi tasapainossa. / Rotuja syntyi ja rotuja kuoli. Suuria ja pieniä sotia sodittiin. / Näin jatkui sukupolvia.

  Sitten jotakin tapahtui. / Pelosta, halusta ja hulluudesta syntyi Varjo.
  Näin alkaa Marja Siiran kirjoittama ja piirtämä myyttisen dramaattinen fantasia Kirjoitukset.

  Tarina on kahdesta tytöstä, sisaruksista. Marjan Siiran genre ei ole totuttu naissarjakuva. Naisen kasvun tarina tämä kyllä on. Erilainen, erilaisista.

  Onko se vahvempi, joka on valittu? Vai jääkö valittu aina heikommaksi niitä, jotka eivät ole valittujen joukossa?

  Mikä sai minut, kirjahyllyjä ja arkistoja kaapineen historiantutkimuksen pitkälinjalaisen kiinnostumaan Kirjoituksista?

  Syitä on kaksi. Ihmiselle tarina on luonnollinen tapa hahmottaa maailmaa. Todellisuudessa historia ei ehkä ole tarina, mutta ihminen esittää kokemuksensa aina tarinana.

  Tarina osui. Mutta ensin minun piti lukea se. Siihen johdatti kuvien kulku, josta syntyy myyttinen maailma jossakin toisenlaisen tietoisuutemme hämärissä. Tekstiä ei aina tarvita; on luettava kuvat.

  Tämän maailman sävyt ovat joillekin meistä – kenties harvoille, kenties monille – tuttuja elämästäkin.

  Sarjakuva on taidetta siinä kuin romaani tai novelli tai vaikkapa mykkä elokuva.

  Tarpeeksi vanhat ajattelevat tavan mukaan, että sarjakuva ei ole taidetta. Tämän kovakantisen teoksen jälkeen uusienkin sarjakuvan ystävien on helppo pitää sarjakuvaa tarinankertomisen yhtenä loistavana muotona.

  Olen ylpeä siitä, että Nevelyn Media aloitti kustannustoimensa tällä ihmeellisellä teoksella.

  Lue lisää